2013

+MSUM

Umetnost kot angažma

07. december 2013 | 09:00
MEDNARODNA KONFERENCA. Danes, ko vse kaže, da se bo kriza - ekonomska, finančna, politična, okoljska in družbena - le še poglabljala, ko se po svetu porajajo številne umetniške, kulturne, politične in družbene oblike upora ter kritičnega pretresanja v iskanju in zahtevanju sveta onkraj neoliberalnega reda, se umetnost in umetnostni sistem ponovno soočata z nujnostjo razmisleka o svoji vlogi in statusu v teh kočljivih razmerah.
+MSUM

E-FLUX VIDEO RENTAL | Video projekcije v pritličju +MSUM | 2013

22. oktober 2013 — 26. november 2013
EVR (e-flux video rental) je projekt umetnikov Antona Vidokleja in Juliete Aranda. EVR je bil zasnovan kot video arhiv, prostor za projekcije in brezplačna izposojevalnica videov.
+MSUM

VMESNA POSTAJA 1:1 | Pogovor z umetniki

16. oktober 2013 | 17:00
POGOVOR bo temeljil na praksah nekaterih sodelujočih umetnikov, ki se tako ali drugače dotikajo debat, ki jih je sprožila kraja del Marije Mojce Pungerčar v Galeriji Alkatraz.
+MSUM

Terry Smith, Sodobna umetnost in sodobnost

22. avgust 2013 | 18:00
PREDSTAVITEV KNJIGE predstavitev knjige Terryja Smitha »Sodobna umetnost in sodobnost« (Zbirka Eseji Slovenskega društva likovnih umetnikov), ki mu bo sledilo PREDAVANJE avtorja z naslovom »Misliti sodobno kuriranje: Načini razstavljalskega pomena«.
MG+

JAŠA: THE LOVEST

15. junij 2013 | 20:00
The artist and The Lovest collaborators act as a community that organizes and operates as entrepreneur, taking on financial risk to do so and searching the pursuit of change.
+MSUM

Bojana Kunst: Umetnik na delu. Bližžina umetnosti in kapitalizma

24. maj 2013 | 17:00
OKROGLA MIZA. Na okrogli mizi, ki jo bo povezovala Katja Čičigoj, bosta poleg avtorice Bojane Kunst sodelovala šše Aldo Milohnić in avtor spremne besede Goran Sergej Pristašš.
MG+

OČE IN SIN, Potegniti črto skozi oblake mita

08. maj 2013 | 20:00
Potegniti črto skozi oblake mita je bila izkušnja odpora, opazovanja in eksperimentiranja v »metodološkem« kontekstu zgodovinskega muzeja. Oblečen v pompoznem slogu noše iz osemnajstega stoletja se je Jaša sprehodil po Celju in pet zaporednih dni zasedel dvorane Pokrajinskega muzeja.
+MSUM

NATAŠA PETREŠIN-BACHELEZ: Situirana umetniška raziskava in samorefleksivni rezidenčni programi

06. maj 2013 | 18:00
PREDAVANJE. Nataša Petrešin-Bachelez bo predstavila delovanje enega bolj edinstvenih rezidenčnih programov za umetniško raziskavo, Les Laboratoires d'Aubervilliers v Parizu, kjer je bila med letoma 2010 in 2012 sodirektorica. Izhajajoč iz izkušenj dela v tej instituciji bo govorila o konceptu situirane oziroma umeščene umetniške raziskave in »refleksivnega« rezidenčnega programa.
+MSUM

Forum urban acupuncture

18. april 2013 — 19. april 2013
MEDNARODNA KONFERENCA. Konferenca se bo zaključila s sprehodom po javnih odprtih prostorih Zaloga, kjer se bodo odvijale urbane interaktivne akcije, v katere so vključena mnenja prebivalcev Zaloga.
+MSUM

Gavin Keeney - Chris Marker: Zadnja francoska revolucija

05. april 2013 | 18:00
PREDAVANJE ob izidu knjige Dossier Chris Marker: The Suffering Image (Cambridge Scholars Publishing, 2012) podaja pregled del pokojnega francoskega cineasta Chrisa Markerja glede na začetke njegovega kritiškega projekta v povojni Franciji v štiridesetih in petdesetih letih, s posebnim poudarkom na njegovem temeljnem 29-minutnem filmu Mesto slovesa / La jetée (1962).
MG+MSUM

Dan solidarnosti muzejev

01. marec 2013 — 04. marec 2013
V znak solidarnosti z ogroženimi muzejskimi institucijami v BiH, kjer mednarodna in nacionalna dediščina propadata tako rekoč pred očmi vsega sveta, so v akciji sodelujoči muzeji v petek, 1. marca simbolno preprečili ogled enega ali več eksponatov tako, da so jih prekrižali z »barikadnim trakom«.
+MSUM

Tri elizabetinske tragedije. Država:: R.III. Epilog

03. februar 2013 | 20:00
PREMIERA GLEDALIŠKE PREDSTAVE. Država:R.III. je epilog "Treh elizabetinskih tragedij" postmodernističnega dramatika Vladimirja Stojsavljevića, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v svojih treh tragedijah tematiziral rano, visoko ter pozno gledališko renesanso in v njej pozicijo ženske, ko ji je bilo še prepovedano igrati na gledališkem odru.
+MSUM

STEPHEN WRIGHT: Samo umetnost (dialektika avtonomije)

25. januar 2013 | 18:00
PREDAVANJE. Pogosto se sliši argument, da je slaba stran avtonomne umetnosti to, da je, no...samo umetnost. Ne pa jedka, morda celo nevarna, prava stvar. Ali ni morda to razlog, da vse več izvajalcev dviga svojo prakso na merilo 1 : 1 in se s tem podaja ven iz varnih okvirov umetnostnega sveta in se spoprijema z drugimi življenjskimi svetovi?
Arhivske povezave