POLETNA ŠOLA | Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina
24. avgust 2018 — 31. avgust 2018 | Rok za prijavo: 01. marec 2018
#

Skupina OHO, Videc vodi slepe, 1970, del projekta Grupno šolanje v Čezsoči, čb fotografija, z dovoljenjem: Moderna galerija, Ljubljana

 

POLETNA ŠOLA

Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina

Moderna galerija plus Muzej sodobne umetnosti Metelkova, MG+MSUM

24.–31. avgust 2018, Ljubljana, Slovenija

 

Moderna galerija v Ljubljani najavlja poletno šolo z naslovom »Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina« v avgustu 2018.

 

Šola je namenjena podiplomskim študentom in drugim, ki delujejo na polju umetnosti in jih zanima vzhodnoevropska umetnost. Program bo obravnaval muzealizacijo, interpretiranje in predstavljanje vzhodnoevropske umetnosti. Poudarek bo še zlasti na raznih temah in značilnostih vzhodnoevropske avantgardne umetnosti, njenem vplivu na sodobno umetnost v vzhodnoevropskih državah in odnosu med umetnostjo in družbo v teh državah v 20. stoletju.

 

Poletna šola bo trajala en teden. Predavanja bodo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, ki hrani prvo zbirko vzhodnoevropske umetnosti Arteast 2000+. Zbirka vključuje dela umetnikov, kot so Marina Abramović, Ilya Kabakov, Komar & Melamid, Neue Slowenische Kunst s skupinami Laibach, Irwin in Gledališče sester Scipion Nasice, Mladen Stilinović, Kazimir Malevič iz Beograda in drugi. V več kot sedemnajstih letih od nastanka te zbirke je Moderna galerija priredila več zelo odmevnih razstav v okviru serije z naslovom Razstave Arteast 2000+. Trenutno snujemo naslednjo razstavo v nizu z delovnim naslovom »Jugoslovanske avantgarde od dvajsetih do začetka devetdesetih let 20. stoletja v dialogu z ruskimi avantgardami«. Poleg tega se bo naslednja izdaja trienala Moderne galerije U3 tematsko navezovala na vzhodno- in srednjeevropska vprašanja in teme.

 

Poletno šolo bosta vodila Boris Groys, eden najvidnejših teoretikov in kustosov vzhodnoevropske umetnosti, še zlasti ruske, profesor ruskih in slovanskih študij na New York University in višji raziskovalec na Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe, in Zdenka Badovinac, direktorica Moderna galerije, kustosinja, avtorica besedil in iniciatorka zbirke Arteast 2000+. Program bo obsegal predavanja in delavnice, ki jih bodo vodili strokovnjaki za vzhodnoevropsko umetnost, vključeval pa bo tudi ekskluziven dostop do zbirke Arteast 2000+ ter obiske drugih zbirk v regiji.

 

Ogledali si bomo načine raziskovanja in predstavljanja vzhodnoevropske umetnosti in njenih različnih premen in obratov, še zlasti po oktobrski revoluciji, po drugi svetovni vojni in po propadu komunističnih režimov. Predavanja, ekskurzije, obiski ateljejev, predstavitve, diskusije in praktično delo bodo udeležencem omogočili, da bolje opredelijo ali se bolje seznanijo s svojim lastnim interesnim poljem in raziskovalnim pristopom.

 

Obiskali bomo več različnih prostorov v Ljubljani in drugih mestih v regiji (tudi v Zagrebu), vse od muzejev, galerij in fundacij do alternativnih prostorov umetnosti in umetniških ateljejev, in pri tem prisluhnili predavanjem in predstavitvam vodilnih strokovnjakov.

 

Na poletni šoli bodo imeli udeleženci priložnost spoznati in se učiti od uglednih kustosov in teoretikov za vzhodnoevropsko sodobno umetnost ter osebno spoznati pomembne umetnike in druge strokovnjake na polju umetnosti. Med predavatelji bodo Boris Groys, Zdenka Badovinac, Keti Čuhrov, Eda Čufer, Branislav Dimitrijević, Mladen Dolar, Vít Havránek, Marko Jenko, Lev Kreft, Bojana Piškur, Arsenij Žiljajev.

 

Program predavanj in drugih aktivnosti bo kmalu objavljen na naši spletni strani. Delo bo potekalo v angleščini, organizirano pa bo v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani med 24. in 31. avgustom 2018.

 

Cena udeležbe je 270€, vključuje pa predavanja in delavnice, obiske muzejev, ekskurzijo v Zagreb, kosila. V ceno niso vključeni nastanitev, potni stroški, večerje in potrebščine posameznikov.

 

 

Kako se prijavite

Za prijavo prosimo izpolnite prijavnico in dodajte življenjepis (v angleščini) z bibliografijo, spremno motivacijsko pismo (v angleščini, največ 500 besed) in priporočilo (v angleščini, največ 500 besed). Več informacij na andreja.bruss@mg-lj.si (v vrstici zadeva napišite: 2018 Summer School). Rok prijave: 1. marec 2018. Odgovorili vam bomo do 30. aprila 2018.

 

O izboru udeležencev bo odločala žirija, ki jo sestavljajo Zdenka Badovinac, Boris Groys in Bojana Piškur. Kriteriji izbora so kvaliteta dosedanjega dela, motivacijsko pismo in potencial posameznika, da čim bolje izkoristi priložnosti, ki jih ponuja šola. Število mest je omejeno na 15 udeležencev. Končni vpis bomo potrdili po sprejemu dokazila o polnem plačilu šolnine. V primeru odpovedi bomo že vpisanim udeležencem šolnino vrnili, če udeležbo odpovejo pred 31. majem. Za odpovedi po tem datumu ne moremo zagotoviti vračila šolnine v polnem znesku.

 

Več o štipendijah bo kmalu objavljeno na naši spletni strani.